Cold starting issues - new build rover 3.5v8 in a 2a

This is the place to find and to give Series II and Series IIa advice. If you're already the expert, help a fellow Landy owner here!

Moderator: The Moderators

Cold starting issues - new build rover 3.5v8 in a 2a

Postby atkinsal » Tue 07 Nov 2017 6:51 am

Hi all

Wonder if anyone can help.

I have a series 2a landy which I recently fitted with a rebuild rover 3.5 v8 from a Rangie classic (been wanting to do it for years!!). As part of the rebuild I also replaced the igntioin electrics with a kit from powerspark so it has new distributor, 8mm leads, plugs, coil etc.
We also rebuilt the carbs (strombergs CD175) with new gaskets and it also runs on lpg.

So the problem is that it starts and runs well when it's warm but is an absolute [half shaft] to start when the outside air temp is cold. In the summer it was ok, I could get it to start but now it is getting cold it is an ordeal to get going. I usually crank and crank and then smell petrol in the exhaust so give up. When I come back in a few hours (and often with jump leads) it will eventually fire but again, after cranking and cranking. Once it fires just once it will then restarts straight way, even if I turn it off as soon as it starts the first time.

Also I’ve never been able to start it on lpg when the engine is cold, even in the summer. Again, it'll start on lpg after the engine has been fired up the first time.

So, anybody have any ideas that might help. I've never owned a rover v8 so am at a bit of a loss where to start troubleshooting.

Is there a technique to starting these v8s when the air temp is cold?

I thought I might be over choking but have tried without and, a little and a lot, still doesn't seem to help.
I did think perhaps I'm not getting a really strong spark?
Any pointers on how to diagnose the problem would be great.

Thanks. Alex

Specs:
Rebuilt (with Rimmer kit) 3.5 v8 from late 70s / early 80s range rover
Carbs - strombergs CD175
Complete 35DLM8 Electronic distributor
Genuine Lucas ignition module
Genuine Lucas DLB198 Coil
POWERSPARK™ 8 Cylinder Red Powercor HT Leads 8mm
atkinsal
New arrival
 
Posts: 5
Joined: Sat 19 Dec 2015 6:12 pm

Re: Cold starting issues - new build rover 3.5v8 in a 2a

Postby wylfaboy » Tue 07 Nov 2017 9:51 pm

There shouldn't be a need for 'a knack' to starting a V8. My first point to check would be the timing as the dizzy is new, where is it set at at the moment? 6degree BTDC is the book setting but it will allow for a bit more before pinking.

See here on how to do it:

viewtopic.php?f=21&t=47837

Secondly I would be looking at your spark, not all new parts are good, fit genuine Lucas parts where you can, more expensive but worth it, some pattern parts are rubbish.

Thirdly it your battery good? I had a V8 that would crank over but not start unless the battery had a good charge in it, I bought a new battery and it started fine after that.

Let us know how you get on.
wylfaboy
Head suit
 
Posts: 813
Joined: Mon 29 Oct 2007 11:07 pm
Location: Warrington


Return to Series II/IIA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests